Založ si blog

Invázia Ruska na Ukrajinu – ľavicová perspektíva

Vážení spoluobčania, priatelia a známi,

dovoľte mi, aby som sa vyjadril k udalostiam posledných dní na Ukrajine. Už od prvého dňa útoku Ruskej federácie za pomoci Bieloruska na Ukrajinu som zhrozený a nerozumiem, prečo sa medzi sebou zabíjajú dva národy, o ktorých by sa donedávna dalo povedať, že boli bratské, a ktoré majú veľmi podobnú reč.

Od prvého dňa tento útok a vojenskú intervenciu Ruskej federácie odsudzujem. Mnohí sa pýtate, či odsúdenie Ruskej federácie a označenie ako agresora je ľavicový postoj. Za mňa môžem povedať, že áno. Odsúdenie plošného útoku Ruskej federácie voči Ukrajine je v súlade s ľavicovým postojom! Tak ako my ľavičiari požadujeme a presadzujeme mierové riešenie a budovanie dobrých vzťahov s krajinami na všetky svetové strany, tak isto ako ľavičiar odsudzujem vyvolanie vojenského konfliktu bez ohľadu na to, z ktorej svetovej strany daná krajina je a aké máme s ňou vzťahy.

Byť ľavičiarom, to neznamená nekriticky obdivovať niektoré svetové mocnosti a ospravedlňovať všetko, čo robia. Veľmoci nie sú ako futbalové kluby, ktorým fandíme v dobrom aj v zlom. Ako ľavičiara ma zaujímajú potreby bežných ľudí, ich ekonomická situácia, práva a uznanie. A v neposlednom rade najmä spravodlivosť. Byť ľavičiarom, to znamená správať sa ako rozhodca a poukazovať na všetky druhy neprávostí, ktoré sú na rádových občanoch a pracujúcej chudobe páchané či už nadnárodnými korporáciami, vládami a štátnymi inštitúciami, alebo antagonistickými spoločenskými silami. Akty vojenskej agresie je potrebné odsúdiť, nielen kvôli porušovaniu medzinárodného práva, ale hlavne z dôvodu ľudskosti a vzájomnej solidarity.

Ako ľavičiari sme nikdy necítili potrebu brániť pravicovo-konzervatívne Putinove Rusko, vždy sme len poukazovali na dvojaký meter pri zahraničnej politike, ale za to sme kritizovali potláčanie a porušovanie ľudských práv v Ruskej federácií tak, ako v ktorejkoľvek inej krajine. Môžem taktiež povedať, že ak by som bol ja ruským občanom žijúcim v Rusku, tak by som protestoval a zúčastňoval sa protestov, ktoré boli za posledné dni proti vojne na Ukrajine. Mnoho iných občanov Ruskej federácie, ktorým policajné zložky bránili v protestoch a boli predvádzaní na výsluchy – tak jedným z takýchto občanov by som bol isto aj ja, nakoľko by som svojou účasťou na protestoch prejavoval mierový a ľavicový postoj proti vojne!

Už aj z tohoto dôvodu je jasné, prečo je z ľavicového pohľadu našou povinnosťou a presvedčením jednoznačne odsúdiť vojnový útok Ruskej federácie. Taktiež ma nesmierne teší a vyzývam ľudí, aby naďalej podporovali ukrajinský ľud, ako sme boli svedkami posledných dní. Dúfam, že v návale emócií sa však dokážeme vyvarovať štvanici proti ruskému ľudu a národu ako takému. Chcem len pripomenúť, že mnohí občania ruskej národnosti žijúci či už v Rusku alebo v západnej Európe nesúhlasia s touto Putinovou vojnou a mnohí žijú na území európskych štátov aj preto, lebo s daným autoritatívnym režimom v Ruskej federácii nesúhlasia. V mene mieru sa budem aj naďalej ohradzovať tak, ako som to robil doteraz.

Yanis Varoufakis: high-tech korupcia v EÚ

26.01.2023

Pred pár dňami uverejnilo hnutie Diem25 krátke video s Yanisom Varoufakisom, v ktorom sa vyjadruje k tzv. „high-tech“ korupcii, ktorej sa dopúšťajú najbohatšie štáty v EÚ. Varoufakis vyvracia bežnú predstavu o tom, že juh Európy tvoria skorumpované a lenivé štáty (tzv. PIGS: Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), zatiaľ čo sever Európy tvoria [...]

Agentúra Bloomberg alebo o tom, ako sa vyrába vojna

06.02.2022

Ste vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Na stole vám pristane depeša „highly confidential“. Obsahuje krátku správu zo spravodajskej agentúry: „Rusko zaútočilo na Ukrajinu„. Minútu na to Vám volá americký konzul, že „prišiel čas“, „treba urýchlene konať, nepriateľ zahájil ofenzívu, je to informácia z dôveryhodného [...]

Polícia SR v službách americkej propagandy

05.02.2022

Príspevok na facebookovej stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR zo dňa 3. 2. 2022 prerazil ďalšie argumentačné dno, ktoré som si nikdy nemyslel, že sa dá preraziť. V skratke napísali: ak používate FB, tak podporujete USA. S ironickým dovetkom, že všetci ľudia, ktorí nesúhlasia s politikou USA by sa mali odpojiť od facebooku. Ak používam niečo americké, tak podľa nich [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

pezincan

Ak sa vám páčia moje názory a stotožňujete sa s nimi, môžete ma sledovať aj na stránke www.facebook.com/EMikletic

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 33370x
Priemerná čítanosť článkov: 2781x

Autor blogu

Kategórie