Založ si blog

Polícia SR v službách americkej propagandy

Príspevok na facebookovej stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR zo dňa 3. 2. 2022 prerazil ďalšie argumentačné dno, ktoré som si nikdy nemyslel, že sa dá preraziť. V skratke napísali: ak používate FB, tak podporujete USA. S ironickým dovetkom, že všetci ľudia, ktorí nesúhlasia s politikou USA by sa mali odpojiť od facebooku. Ak používam niečo americké, tak podľa nich nemám morálne právo kritizovať vládu USA, ani žiadne jej kroky, či už v oblasti ľudských práv, zahraničnej politiky, environmentálnej politiky a pod.

Skúsme byť konzistentní a prijať argumentačnú logiku intelektuálnych titánov, ktorí píšu takéto statusy v mene slovenskej polície na FB. Koniec koncov, keďže som kritik kapitalizmu, stretávam sa s takýmto argumentačným postupom často: kritizuješ kapitalizmus, ale statusy píšeš na smartfone, vyrobenom nadnárodnými korporáciami; používaš počítač, ktorý vyrobili kapitalistické spoločnosti; kritizuješ globalizmus, ale japonské sushi Ti chutí atď.

Ak máme ísť cestou tejto logiky, nie je ťažké dokázať, že omnoho väčšími pokrytcami sú ľudia, ktorí kritizujú Rusko alebo Čínu.

Zoberme si taký ruský plyn, ktorý využívajú nielen naše domácnosti, ale aj veľké podniky – všetkých kritikov Ruska poprosím, nech ho prestanú používať, alebo nech súhlasia s Rusmi úplne vo všetkom! Používate spotrebiče, hračky, oblečenie alebo nejaké iné výrobky made in China? Prosím vás, okamžite ich prestaňte používať, pretože tým podporujete Čínsku ľudovú republiku. Vyhoďte z okien všetky chladničky, vymontujte si z áut všetky súčiastky, rozbite všetky plastové predmety, vyhádžte deťom ich hračky, vybite si okná na bytoch a domoch. Alebo si to ponechajte, ale odteraz budete bezvýhradne súhlasiť so všetkým, čo Čínska ľudová republika vykoná!

Prečo facebook Polície SR nedá výzvu ľuďom, ktorí jedia čokoládu a banány: „vážení konzumenti čokolády a banánov, vašimi aktivitami podporujete autokratické režimy v Afrike a Strednej Amerike, prosím, prestaňte jesť tieto potraviny“. Prečo facebook Polície SR nedá výzvu ľuďom, aby prestali tankovať americký benzín a obliekať sa do značkového oblečenia nadnárodných korporácií? „Vážení spoluobčania, prestaňte podporovať ropné monarchie, ktoré porušujú ľudské práva a autokratické režimy, ktoré zneužívajú lacnú pracovnú silu žien a detí v Bangladéši?

Takýto typ logiky môžeme potiahnuť ešte viac ad absurdum. Prečo Polícia SR nevaruje občanov, ktorí používajú liečivá vyrobené nemeckou firmou Bayer napríklad takýmto varovaním: „vedeli ste, že táto firma sa kedysi volala I. G. Farben a vyrábala jedovatý plyn do koncentračných táborov, ktorým zabíjala státisíce ľudí? Viete, že množstvo z koncentračných táborov aj priamo prevádzkovala? Prestaňte používať lieky od firmy Bayer! To isté platí aj o značkách automobilov BMW, Audi, alebo o firme Hugo Boss – vážení občania, prestaňte prosím vás podporovať zhubnú ideológiu!“

Obdobný typ takejto absurdnej argumentácie môžeme sledovať aj v oblasti politiky. Keď bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga vyčítal generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, že sa zúčastnil osláv 300. založenia ruskej prokuratúry, tak podľa vlastnej logiky by pán Šeliga už nikdy nemal navštíviť žiadnu americkú ambasádu, ani sa stretnúť so žiadnymi predstaviteľmi americkej vlády – bola to totiž americká vláda a americký ľud, kto systematicky utlačoval a vyhubil milióny Indiánov v priebehu posledných troch storočí! Pánovi Šeligovi by som odporúčal, aby rovnako vehementne kritizoval aj návštevu pani prezidentky Zuzany Čaputovej v arabských monarchiách, kde ženy nedisponujú ani základnými ľudskými právami a kde fakticky neexistuje inštitút demokratických zastupiteľských volieb. Šeliga by mal zvážiť aj návštevu kostola a tiež by nemal oslavovať Vianoce ako kresťanský sviatok – bola to totiž kresťanská cirkev, ktorá upaľovala nevinné ženy ako čarodejnice, ktorá šírila vieru nanajvýš nedemokratickým spôsobom, „ohňom a mečom“, a ktorá dodnes zneužíva malé deti!

Určite všetci vidíte, aký príšerný nezmysel je argumentovať takýmto spôsobom. Nie preto, že by sa za našimi každodennými aktivitami neskrývali vážne morálne problémy a dilemy – tie tam naozaj sú a kto sa rozhodne ich skúmať, zistí, že žije v úplne inom svete, než aký si vykonštruovali masové médiá a ľudia odtrhnutí od reality. Aj keď si uvedomíme nespravodlivosť a prehnitosť nášho systému a inštitúcií, ktoré nás ovplyvňujú v každodennom živote, ako rádoví a obyčajní používatelia sociálnych sietí alebo konzumenti kapitalistických výrobkov máme len minimálny dosah na ich transformáciu. Pokiaľ sa nedokážeme zjednotiť v spoločnom boji proti globálnemu kapitalizmu, sme jednoducho odsúdení žiť v ňom a bojovať proti nemu jeho vlastnými nástrojmi.

To, že sa polícia SR prejavuje na sociálnych sieťach takýmito primitívnymi prejavmi a argumentáciou subkrčmového typu určite zahanbuje nejedného poctivého policajta, ktorý sa rozhodol celou svojou dušou slúžiť spravodlivosti. Avšak čo je omnoho horšie je to, že takýmito statusmi sa polícia SR vedome snaží morálne zdôvodňovať prítomnosť americkej armády na území SR a stáva sa pritom hlásnou trúbou americkej vojnovej propagandy. Vážení spoluobčania, naša spoločnosť potrebuje systémovú zmenu. Vystriedať netreba len jednoduchých propagandistov, ktorí spravujú masovo-komunikačné kanály verejných inštitúcií, ale aj politikov, ktorí svojim kanalizačným prejavom a zvrátenou logikou slúžia tým najšpinavším a najodpornejším záujmom amerického vojensko-bezpečnostného priemyslu.

Yanis Varoufakis: high-tech korupcia v EÚ

26.01.2023

Pred pár dňami uverejnilo hnutie Diem25 krátke video s Yanisom Varoufakisom, v ktorom sa vyjadruje k tzv. „high-tech“ korupcii, ktorej sa dopúšťajú najbohatšie štáty v EÚ. Varoufakis vyvracia bežnú predstavu o tom, že juh Európy tvoria skorumpované a lenivé štáty (tzv. PIGS: Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), zatiaľ čo sever Európy tvoria [...]

Invázia Ruska na Ukrajinu – ľavicová perspektíva

27.02.2022

Vážení spoluobčania, priatelia a známi, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k udalostiam posledných dní na Ukrajine. Už od prvého dňa útoku Ruskej federácie za pomoci Bieloruska na Ukrajinu som zhrozený a nerozumiem, prečo sa medzi sebou zabíjajú dva národy, o ktorých by sa donedávna dalo povedať, že boli bratské, a ktoré majú veľmi podobnú reč. Od prvého dňa tento [...]

Agentúra Bloomberg alebo o tom, ako sa vyrába vojna

06.02.2022

Ste vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Na stole vám pristane depeša „highly confidential“. Obsahuje krátku správu zo spravodajskej agentúry: „Rusko zaútočilo na Ukrajinu„. Minútu na to Vám volá americký konzul, že „prišiel čas“, „treba urýchlene konať, nepriateľ zahájil ofenzívu, je to informácia z dôveryhodného [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

pezincan

Ak sa vám páčia moje názory a stotožňujete sa s nimi, môžete ma sledovať aj na stránke www.facebook.com/EMikletic

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 33312x
Priemerná čítanosť článkov: 2776x

Autor blogu

Kategórie