Založ si blog

Yanis Varoufakis: high-tech korupcia v EÚ

Pred pár dňami uverejnilo hnutie Diem25 krátke video s Yanisom Varoufakisom, v ktorom sa vyjadruje k tzv. „high-tech“ korupcii, ktorej sa dopúšťajú najbohatšie štáty v EÚ.

Varoufakis vyvracia bežnú predstavu o tom, že juh Európy tvoria skorumpované a lenivé štáty (tzv. PIGS: Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), zatiaľ čo sever Európy tvoria transparentné a pracovité štáty (Nemecko, Dánsko, Švédsko a Fínsko). Skutočnosť je podľa neho omnoho zložitejšia.

Varoufakis nepochybuje o tom, že v krajinách Stredozemného mora je korupcia „všadeprítomným“, endemickým javom, avšak pri pohľade na korupciu, ktorá prekvitá na Severe Európy, ide o neporovnateľne menší a zaostalejší typ korupcie, tzv. „maloburžoáznej korupcie“. Ako príklady korupcie severského typu, tzv. „industriálnej korupcie“, uvádza Varoufakis firmy Siemens a Novartis, automobilky Volkswagen, Audi a Mercedes-Benz (kauza Dieselgate) a nemeckú Deutsche Bank.

 

SIEMENS a NOVARTIS

 

Firmu Siemens prichytil pred 20 rokmi americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ako podplácala stovky politikov naprieč celou Európskou úniou. Títo politici mali následne lobovať vo svojich národných parlamentoch za nákupy elektroniky a telekomunikačných zariadení značky Siemens, samozrejme, za extrémne výhodné podmienky pre Siemens a nevýhodné podmienky pre daňových poplatníkov jednotlivých štátov, ktorých politici zastupovali. Rovnakým spôsobom postupovala aj firma NOVARTIS v Grécku, multinacionálna farmaceutická firma sídliaca vo Švajčiarsku, ktorá bola v roku 2018 zapletená do „najväčšieho korupčného škandálu od vzniku moderného Grécka“, a ktorá ako parazit vyciciavala verejné financie štátu cez jeho zdravotnícky sektor.

 

DIESELGATE

 

Ešte škandalóznejšiu korupciu si dovolili nemecké automobilové koncerny, ktoré podľa Varoufakisa povýšili umenie korupcie na „vedu o raketách“ (rocket science). Tieto koncerny vyvinuli systémy dieslových motorov, ktoré boli pomocou zabudovaných high-tech zariadení schopné regulovať množstvo exhalátov vypúšťaných do ovzdušia. Motor každého auta obsahoval systém varovania, ktorý sa aktivoval pri kontrole emisií. Systém dokázal autonómne detekovať, kedy prebieha kontrola alebo monitoring vozidla a primiešaval do paliva aditíva, ktoré znižovali celkový obsah škodlivých emisií. Emisie nemeckých áut tak podľa oficiálnych meraní neprekračovali maximálne povolené limity stanovené Európskou úniou. Akonáhle však autá prešli oficiálnymi kontrolami, systémy v ich spaľovacích motoroch sa deaktivovali a autá vypúšťali omnoho viac jedovatých exhalátov, ako oficiálne deklarovali. Do tejto korupčnej schémy museli byť podľa Varoufakisa zapojené stovky skúsených inžinierov, ktorí pracovali pravdepodobne s plným vedomím toho, že sa zúčastňujú na podvode kolosálnych rozmerov.

 

DEUTSCHE BANK

 

V rokoch 2008 – 2009 Deutsche Bank hazardovala so špekulatívnymi investíciami na amerických derivatívnych trhoch. Banka v dôsledku neuváženého investovania prerobila astronomickú sumu v hodnote rovnajúcej sa tridsať-násobku národného dôchodku Nemecka. A čo vtedy urobila Angela Merkelová? Nehanebne to zaplatila z peňazí daňových poplatníkov. Varoufakis žartuje, že nedávna korupcia europoslankyne Evy Kaili, ktorá prijala od predstaviteľov Kataru úplatok vo výške 600 000 euro, je v porovnaní s týmto škandálom úplný bagateľ. Kaili by si v porovnaní s astronomickou korupciou, ktorej sa dopúšťali nemecké banky a koncerny, zaslúžila medailu cti za príkladné etické konanie.

 

*

 

Na záver Varoufakis ponúka jednoduchú, ale efektívnu radu, ako sa zbaviť korupcie v celej EÚ a vlastne aj na celom svete. Dnes platí, že vlády špehujú občanov a sledujú ich aktivitu monitorovacími systémami na každom kroku. Malo by to byť presne naopak – občania by mali žiť v súkromí a politici by mali byť neustále monitorovaní. Všetky zasadania, všetky konzultácie politikov s podnikateľmi a lobistami, ako aj oficiálne rokovania by mali byť pod nepretržitým dozorom sledovacích zariadení, aby nedochádzalo k tajným dohodám a minimalizoval sa tak priestor pre korupciu. Vstup do politiky by mal byť podmienený tým, že politici sa dobrovoľne zrieknu práva na súkromie.

Len si predstavte, ako by to vyzeralo! Namiesto terajších reality shows, v ktorých sledujeme debaty a aktivity duchom chudobných mládežníkov na TV Markíza alebo TV Joj, by tieto televízie zaviedli formát, kde by obdobným spôsobom vysielali prenosy zo životov politikov, z ich schôdzok a rokovaní. Veď ktorý politik by si trúfol prať svoje špinavé prádlo na verejnosti?

Invázia Ruska na Ukrajinu – ľavicová perspektíva

27.02.2022

Vážení spoluobčania, priatelia a známi, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k udalostiam posledných dní na Ukrajine. Už od prvého dňa útoku Ruskej federácie za pomoci Bieloruska na Ukrajinu som zhrozený a nerozumiem, prečo sa medzi sebou zabíjajú dva národy, o ktorých by sa donedávna dalo povedať, že boli bratské, a ktoré majú veľmi podobnú reč. Od prvého dňa tento [...]

Agentúra Bloomberg alebo o tom, ako sa vyrába vojna

06.02.2022

Ste vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Na stole vám pristane depeša „highly confidential“. Obsahuje krátku správu zo spravodajskej agentúry: „Rusko zaútočilo na Ukrajinu„. Minútu na to Vám volá americký konzul, že „prišiel čas“, „treba urýchlene konať, nepriateľ zahájil ofenzívu, je to informácia z dôveryhodného [...]

Polícia SR v službách americkej propagandy

05.02.2022

Príspevok na facebookovej stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR zo dňa 3. 2. 2022 prerazil ďalšie argumentačné dno, ktoré som si nikdy nemyslel, že sa dá preraziť. V skratke napísali: ak používate FB, tak podporujete USA. S ironickým dovetkom, že všetci ľudia, ktorí nesúhlasia s politikou USA by sa mali odpojiť od facebooku. Ak používam niečo americké, tak podľa nich [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

pezincan

Ak sa vám páčia moje názory a stotožňujete sa s nimi, môžete ma sledovať aj na stránke www.facebook.com/EMikletic

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 33290x
Priemerná čítanosť článkov: 2774x

Autor blogu

Kategórie