Založ si blog

Obranná zmluva DCA: výzva prezidentke Čaputovej

Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky,

v spojitosti s dianím okolo Dohody o spolupráci v oblasti obrany (ďalej len v skratke DCA – Defense Co-operation Agreement) si Vám dovoľujem adresovať nasledovnú osobnú výzvu. Ako hlavný veliteľ ozbrojených síl SR by ste mali jednoznačne odmietnuť dohodu DCA v plnom znení ako celok a postúpiť rozhodnutie o jej prijatí/neprijatí občanom SR formou priamej demokracie. Moje stanovisko podopriem troma nasledujúcimi dôvodmi:

 

1) etické dôvody

v prípade vypuknutia vojenského konfliktu USA s RF nás obranná dohoda zatiahne do vojnového stavu tým, že budeme predstavovať objekt možných útokov na strategické ciele armády USA. Spraviť zo Slovenska terč možného vojenského útoku je krajne nezodpovedné. Z etického hľadiska je takéto konanie neprijateľné a je potrebné mu zabrániť všetkými možnými prostriedkami, pretože ide o potenciálne bezprostredné ohrozenie občanov SR na životoch kvôli dôvodom, ktoré v žiadnom prípade nepredstavujú životne dôležitý a strategický záujem SR.

– v časoch bezprecedentnej krízy, ktorej v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 čelíme, považujem znenie a záväzky vyplývajúce z dohody DCA za výsmech princípov medzinárodnej diplomacie a paródiu dobrých vzťahov medzi spojeneckými národmi. Náš „priateľ“ a „spojenec“ USA nám diktátorským spôsobom ukladá povinnosť zadarmo prenajímať štátnu strategickú vojenskú infraštruktúru na 10 rokov, za čo nám na „oplátku“ ponúka smiešnych 25 miliónov eur. V čase, kedy nám kolabuje zdravotníctvo, kedy školy nemajú na výplaty pre zamestnancov a rekonštrukciu priestorov, kedy krváca kultúra, kedy poľnohospodárstvo a hospodárstvo ležia rozvrátené v troskách kvôli záujmom globálnych kapitalistických elít nám najbohatší štát sveta nepodáva pomocnú ruku na rozvoj kultúry, zdravotníctva, vzdelávania alebo sektorov hospodárstva a poľnohospodárstva, ale naopak vráža len symbolickú sumu do niečoho, z čoho rádoví občania nikdy neuvidia žiadny prospech.

 

2) politické dôvody

– ako poznamenali viacerí opoziční politici a odborníci na čele s Eduardom Chmelárom, SR v prípade prijatia dohody DCA príde o časť svojej zvrchovanosti a suverenity. V prípade akéhokoľvek porušenia zákonov SR budú príslušníci armády USA a jej kontraktori vyňatí z trestnoprávnej zodpovednosti a našich zákonov. Trestno-právne dôsledky vyplývajúce z prijatia a následného uplatňovania dohody DCA sú v rozpore so základnými princípmi demokracie, akými sú rovnosť pred zákonom a právo na spravodlivý súdny proces. Takýto stav je nezlučiteľný s ideou suverénneho štátu a každý, kto hovorí opak, je buď služobníkom cudzieho záujmu alebo hrubo nevzdelaným človekom.

z politického hľadiska je potrebné spomenúť aj to, že na prijímanie takýchto závažných rozhodnutí nemáte dostatočnú legitimitu. Legitimita vlády pochádza z ľudu a v prípade takýchto nepredvídateľných situácií existuje inštitút referenda. V pravých demokraciách má ľud právo priamo rozhodovať, a preto by ste mali všetkými dostupnými prostriedkami podporiť organizovanie referenda a umožniť občanom rozhodnúť sa, či chcú mať na svojom území cudzorodú právnu aj územnú enklávu.

 

3) environmentálne dôvody

vážená pani prezidentka, ako osoba venujúca sa rozvoju environmentálneho povedomia a hlasný advokát ochrany životného prostredia by ste mali už len z tohto svojho titulu odmietnuť dohodu DCA. Dohoda vytvára možnosť dovozu a skladovania nebezpečných toxických alebo rádioaktívnych zbraní na území SR, čo ohrozuje nielen verejné zdravie obyvateľstva, ale tiež prírodu a prírodné zdroje. Okrem toho, emisie z ťažkých vojenských lietadiel, z presunu ťažkej vojenskej techniky výrazne zaťažia životné prostredie. Presun ťažkej techniky bude okrem toho zhoršovať životný štandard obyvateľov neúnosnou mierou hlučnosti.

– logicky nie je možné hrať sa na ochrancu ľudských práv a životného prostredia a zároveň zdôvodňovať potrebu inštalovať na území SR vojenské základne cudzích mocností. Možné znečistenie ovzdušia, povrchových vôd, fauny a flóry s pridruženými dôsledkami pre každodenný život obyvateľov tak predstavuje tretí dôvod, prečo by ste mali byť vo svojich politických postojoch konzistentná a odmietnuť dohodu DCA.

 

***

 

Vážená pani prezidentka, verejnosť si dobre uvedomuje, že ste sa ako nevýrazná a pre väčšinu Slovenska neznáma aktivistka stala prezidentkou predovšetkým vďaka masívnej marketingovo-finančnej podpore zo Západu. Vašim hlavným „brandom“ a marketingovou agendou bol boj za slobodu, spravodlivosť a životné prostredie. Ako Vás upozornil Artur Bekmatov, nebolo to tak dávno, čo ste sa vyjadrili, že ste „proti“ prítomnosti cudzích vojsk na území SR. Vaše terajšie mlčanie si nedokážem vysvetliť inak, než ako prejav lojálnosti a podriadenosti „vyšším“ a cudzím geopolitickým záujmom, ktorým ustupuje náš národný záujem a blahobyt do úzadia.

V prípade, ak by ste prijatie dohody DCA podporili a odsúhlasili, sa spreneveríte vlastným ideálom a zásadám, s ktorými ste do veľkej politiky vstupovali. Ako budete môcť tvrdiť, že Vám záleží na životnom prostredí, keď tu umožníte realizovať vojenské manévre, cvičenia a presuny ťažkej vojenskej techniky doposiaľ nevídaných rozmerov? Ako budete môcť tvrdiť, že Vám ide o spravodlivosť, keď prijatou zmluvou popriete rovnosť všetkých pred zákonom? Ako napokon budete obhajovať demokratické ideály mieru a slobody, keď Slovensko zatiahnete do vojnového konfliktu a vystavíte našu republiku potenciálnemu riziku práve preto, že sem pozvete cudziu armádu? História nás poučuje, že žiadny panovník nebude dobrovoľne súhlasiť s rozmiestnením cudzích vojsk na svojom území v časoch, keď mu ani náznakom nehrozí žiadny vojenský konflikt, a keď nemá žiadneho nepriateľa. Z toho mi vyplýva a som presvedčený o tom, že nekonáte dobrovoľne, ale z nátlaku a donútenia. Ak konáte dobrovoľne, tak neslúžite národnému záujmu a ľahkovážne hazardujete s osudom nás všetkých.

Vážená pani prezidentka, na úplný záver svojej výzvy Vám odporúčam, aby ste čo najrýchlejšie požiadali o audienciu u prezidenta RF Vladimira Putina, nastúpili na vládny špeciál, odleteli do Moskvy a žiadali uzavrieť bilaterálnu dohodu o Vzájomnom priateľstve a dobrých vzťahoch medzi Ruskou federáciou a Slovenskou republikou. Takáto dohoda prispeje k zachovaniu mieru, životov a zdravia obyvateľov omnoho viac ako nezmyselná inštalácia vojenských základní a logistických centier, po ktorých túžia naši militaristicky orientovaní vládni predstavitelia. Nezahoďte svoju šancu vstúpiť do dejín tohto národa ako rozumný mierotvorca a odolajte pokušeniu orgií všetkých tých vojnových štváčov.

Yanis Varoufakis: high-tech korupcia v EÚ

26.01.2023

Pred pár dňami uverejnilo hnutie Diem25 krátke video s Yanisom Varoufakisom, v ktorom sa vyjadruje k tzv. „high-tech“ korupcii, ktorej sa dopúšťajú najbohatšie štáty v EÚ. Varoufakis vyvracia bežnú predstavu o tom, že juh Európy tvoria skorumpované a lenivé štáty (tzv. PIGS: Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), zatiaľ čo sever Európy tvoria [...]

Invázia Ruska na Ukrajinu – ľavicová perspektíva

27.02.2022

Vážení spoluobčania, priatelia a známi, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k udalostiam posledných dní na Ukrajine. Už od prvého dňa útoku Ruskej federácie za pomoci Bieloruska na Ukrajinu som zhrozený a nerozumiem, prečo sa medzi sebou zabíjajú dva národy, o ktorých by sa donedávna dalo povedať, že boli bratské, a ktoré majú veľmi podobnú reč. Od prvého dňa tento [...]

Agentúra Bloomberg alebo o tom, ako sa vyrába vojna

06.02.2022

Ste vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Na stole vám pristane depeša „highly confidential“. Obsahuje krátku správu zo spravodajskej agentúry: „Rusko zaútočilo na Ukrajinu„. Minútu na to Vám volá americký konzul, že „prišiel čas“, „treba urýchlene konať, nepriateľ zahájil ofenzívu, je to informácia z dôveryhodného [...]

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

pezincan

Ak sa vám páčia moje názory a stotožňujete sa s nimi, môžete ma sledovať aj na stránke www.facebook.com/EMikletic

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 33408x
Priemerná čítanosť článkov: 2784x

Autor blogu

Kategórie