Založ si blog

V čom bol pre Slovensko socializmus lepší ako kapitalizmus?

Historická skúsenosť nás naučila, že vzťahy medzi ZSSR a ČSSR fungovali na úplne inom ekonomickom princípe, ako fungovali vzťahy medzi USA, EÚ a SR po roku 1989. ZSSR ako súper globálnych kapitalistických korporácií podporoval krajiny vo svojej sfére vplyvu, aby vytvárali zatvorené ekonomiky. Zjednodušene povedané, ZSSR zastrešoval vojenskú ochranu a obranu ČSSR, avšak do hospodárstva príliš nezasahoval a nechával domáce politické elity, aby riadili krajinu za účelom hospodárskej sebestačnosti. Z geopolitického hľadiska sledoval ZSSR jeden cieľ – aby sme ako krajina neboli závislí na dovoze tovarov zo Západu. ZSSR tak fungoval ako ochranca národných ekonomík, ktoré začali zahraniční kapitáni priemyslu po roku 1989 otvárať pod zámienkou „liberalizácie trhu“.

Bezprostredným dôsledkom tohto procesu otvárania našej ekonomiky po roku 1989 bol prudký nárast nezamestnanosti, likvidácia potravinárskeho priemyslu a tiež iných strategických odvetví hospodárstva. Privatizácia strategických podnikov a odčerpávanie bohatstva do zahraničia – inými slovami vykorisťovanie – bolo hlavným zámerom našich nových pánov z USA a EÚ. Tento proces ekonomickej liberalizácie považujem pre náš štát za nevýhodný a potenciálne likvidačný. V prípade, že globálna ekonomika sa ocitne v hlbokej kríze, budú ekonomické dopady veľmi negatívne. Zahraniční investori ako kočovní kapitalisti a imperialisti zdvihnú kotvy a odídu za lacnejšou pracovnou silou.

S kolegami v hnutí sa často zamýšľame nad tým, či by nebolo lepšie vrátiť sa k modelu „zatvorenej“ ekonomiky a usilovať sa o sebestačnosť aspoň v niektorých odvetviach. Samozrejme, že absolútna ekonomická sebestačnosť nie je možná a nebola možná ani v bývalom režime. Ale návrat k čiastočnej sebestačnosti v niektorých sektoroch hospodárstva odporúča napokon aj EÚ, ako napríklad v oblasti poľnohospodárskej produkcii a potravinárstve. Politika EÚ je v danej veci však schizofrenická a protirečivá, prinajlepšom naivná. V rovnakom duchu sú naivné aj predstavy europoslanca z PS Martina Hojsíka, ktorý sa tejto téme dlhodobo venuje a neuvedomuje si, kde je problém. Pokým sa nezbavíme zahraničných potravinových reťazcov, ktoré nás kŕmia kvalitatívne druhotriednymi potravinami a v žiadnom prípade nemajú záujem predávať slovenské výrobky od malých družstevníkov, nemôžeme o poľnohospodárskej sebestačnosti a kvalitných, zdravých potravinách ani snívať. Veď dnes sme na Slovensku v situácii, kedy nedokážeme zabezpečiť ani chov ošípaných a dobytku. A pritom na našej pôde úspešne chovajú ošípané napríklad dánske firmy.

Toto je samozrejme len jeden malý príklad, jeden aspekt socializmu, ktorým sa môžeme inšpirovať aj dnes. Namiesto nevýhodného otvárania ekonomiky, ktoré poškodzuje národné záujmy, by sme sa mali zamerať na hospodársku sebestačnosť. Štát by mal podporovať zakladanie sociálnych podnikov a družstiev na regionálnej úrovni. Mal by mať omnoho väčšie právomoci a postavenie, aby mohol lepšie ochraňovať spotrebiteľov pred nekalými praktikami nadnárodných kapitalistov a vytvárať optimálne podmienky pre trh práce.

Yanis Varoufakis: high-tech korupcia v EÚ

26.01.2023

Pred pár dňami uverejnilo hnutie Diem25 krátke video s Yanisom Varoufakisom, v ktorom sa vyjadruje k tzv. „high-tech“ korupcii, ktorej sa dopúšťajú najbohatšie štáty v EÚ. Varoufakis vyvracia bežnú predstavu o tom, že juh Európy tvoria skorumpované a lenivé štáty (tzv. PIGS: Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), zatiaľ čo sever Európy tvoria [...]

Invázia Ruska na Ukrajinu – ľavicová perspektíva

27.02.2022

Vážení spoluobčania, priatelia a známi, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k udalostiam posledných dní na Ukrajine. Už od prvého dňa útoku Ruskej federácie za pomoci Bieloruska na Ukrajinu som zhrozený a nerozumiem, prečo sa medzi sebou zabíjajú dva národy, o ktorých by sa donedávna dalo povedať, že boli bratské, a ktoré majú veľmi podobnú reč. Od prvého dňa tento [...]

Agentúra Bloomberg alebo o tom, ako sa vyrába vojna

06.02.2022

Ste vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Na stole vám pristane depeša „highly confidential“. Obsahuje krátku správu zo spravodajskej agentúry: „Rusko zaútočilo na Ukrajinu„. Minútu na to Vám volá americký konzul, že „prišiel čas“, „treba urýchlene konať, nepriateľ zahájil ofenzívu, je to informácia z dôveryhodného [...]

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

pezincan

Ak sa vám páčia moje názory a stotožňujete sa s nimi, môžete ma sledovať aj na stránke www.facebook.com/EMikletic

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 33543x
Priemerná čítanosť článkov: 2795x

Autor blogu

Kategórie