Založ si blog

Ako môže SR prispieť k deeskalácii napätia medzi USA a Ruskom?

Včera som sa zúčastnil protestu proti podpisu obrannej dohody s USA na Mierovom námestí v Bratislave. Na proteste neboli „dezoláti“, ani naivní a nerozumní občania. Boli tam protestovať ľudia všetkých vekových kategórií. Ženy aj muži. Ľudia, ktorí si uvedomujú, že zatiahnutie Slovenska do vojny proti Rusku je absolútne neprijateľné a morálne nezdôvodniteľné. Na námestí, zaplnenom do posledného miesta, bola pokojná a príjemná atmosféra. Na pódiu sa stretli predstavitelia až štyroch opozičných strán – Socialisti, SNS, Hlas a Smer. Toto už nie je zohrievanie politickej polievky. Toto je spájanie sa politických subjektov kvôli všeobecnému ohrozeniu národných záujmov a bezpečnosti.

Bol to krásny pocit, zúčastniť sa včerajšieho protestu s mier milujúcimi spoluobčanmi na námestí v Bratislave! Ešte raz a z celého môjho srdca vám ďakujem za nezabudnuteľný zážitok! Dovoľte mi v tejto súvislosti zamyslieť sa nad širšími súvislosťami, spájajúcimi sa s dnes – už aj médiami hlavného prúdu – často skloňovanou možnosťou otvoreného konfliktu medzi USA a Ruskom.

Stratégia bilaterálnych zmlúv odkrýva nielen dlhodobú túžbu amerických korporátnych subjektov zvrhnúť režim v Rusku a zmocniť sa jeho prírodných zdrojov a bohatstva, ale aj slabú stránku zahraničnej politiky USA. Zo strany západných spojencov totiž neexistuje jednoznačná vôľa podporiť vojenský zásah proti Rusku. V prípade, ak by bol útok proti Ruskej federácii zastrešený silami NATO, USA by sa mohli dostať do nepríjemnej situácie, kedy by najsilnejší členovia aliancie (Francúzsko, Nemecko) odmietli účasť na tomto nanajvýš tragickom dobrodružstve a USA by vo vojne materiálne nepodporili. Bilaterálne dohody, ktoré USA podpisuje so štátmi strednej a východnej Európy, obchádzajú váhajúcich spojencov USA v NATO a budujú „tieňovú“ alianciu verných, ktorí ochotne nasadia svoj krk za národné záujmy USA.

Na druhej strane považujem za potrebné uviesť aj dôvody, ktoré poukazujú na iracionalitu otvorenej vojny USA s Ruskom. Z vyjadrení bývalej poradkyne Ronalda Reagana Suzanne Massie vyplýva, že v USA panuje zložitá vnútropolitická situácia, ktorá možnosť otvoreného konfliktu s Ruskom mimoriadne komplikuje. Prezident USA Joe Biden nie je dostatočne kompetentný, aby zastával úrad prezidenta a jeho správanie vo funkcii vrchného veliteľa ozbrojených síl môže byť v prípade vojny ťažko predvídateľné a nevyspytateľné.

V prípade eskalácie konfliktu stratí Joe Biden podporu veľkej časti svojej voličskej základne. USA sužujú závažné vnútorné problémy, ktoré majú ekonomický, sociálny aj politický charakter. V súčasnosti predstavuje najbohatšia krajina sveta silno polarizovanú spoločnosť, kde vedľa seba koexistujú milionárske štvrte a bezdomovecké mestá, biele obyvateľstvo a farebné obyvateľstvo, radikálni pravičiari a radikálni ľavičiari. Krajina nemá ďaleko k vypuknutiu novej občianskej vojny a v súčasnosti sa podobá obrovskému sudu s pušným prachom, ktorý už čo-chvíľa vybuchne. Zatiahnutie takto vnútorne rozorvanej krajiny do vážneho vojnového konfliktu môže predstavovať rozbušku, ktorá bude napokon viesť k rozpadu USA a pretvoreniu architektúry globálneho svetového poriadku.

Je preto nanajvýš otázne, či USA naozaj zamýšľajú otvorený a priamy konflikt s Ruskou federáciou, alebo či je eskalácia napätia len ďalším regionálnym dobrodružstvom amerických zbrojárskych korporácií, ktorým nejde ani tak o otvorenú vojnu, ako skôr o zisk z odbytu vojenského materiálu a zbraňových systémov. Predstavitelia amerického deep state si musia byť dobre vedomí toho, že otvorenú vojnu s Ruskou federáciou nemôžu vyhrať. Na druhej strane si však môžu byť veľmi dobre vedomí toho, že proti Rusku, ako hovorí Artur Bekmatov, môžu bojovať do posledného Lotyša, Litovčana, Rumuna či Slováka. Takáto taktika „zástupnej“ vojny sa však Američanom nemusí vyplatiť, pretože agresívna vojenská rétorika dosadených bábkových vlád, ktoré sa snažia v plnej miere vyhovieť požiadavkám druhej strany a nedbajú na vôľu svojich vlastných občanov, vyvoláva mimoriadne silný odpor a vzdor. S každým ďalším ústretovým krokom servilných bábkových vlád voči zahraničnej politike USA rastie počet protestujúcich obyvateľov, ktorí tak trochu tušia, že americká armáda sem nepríde z akejsi dobrej vôle a nebude len nezištne opravovať naše lietadlá, či modernizovať naše letiská.

Je preto mimoriadne dôležité, aby sme verejnými protestmi stupňovali tlak na poslancov v parlamente, nech obrannú dohodu s USA nepodpíšu. USA sa pravdepodobne nepustia do otvoreného konfliktu s Ruskom a ak im odoberieme možnosť, aby proti Rusom poštvali bratské slovanské národy, k otvorenému vojnovému konfliktu nakoniec ani nemusí dôjsť. Málokedy býva osud v takýchto dôležitých záležitostiach v rukách takých malých krajín. Nedopusťme, aby sme túto unikátnu príležitosť premárnili!

Yanis Varoufakis: high-tech korupcia v EÚ

26.01.2023

Pred pár dňami uverejnilo hnutie Diem25 krátke video s Yanisom Varoufakisom, v ktorom sa vyjadruje k tzv. „high-tech“ korupcii, ktorej sa dopúšťajú najbohatšie štáty v EÚ. Varoufakis vyvracia bežnú predstavu o tom, že juh Európy tvoria skorumpované a lenivé štáty (tzv. PIGS: Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), zatiaľ čo sever Európy tvoria [...]

Invázia Ruska na Ukrajinu – ľavicová perspektíva

27.02.2022

Vážení spoluobčania, priatelia a známi, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k udalostiam posledných dní na Ukrajine. Už od prvého dňa útoku Ruskej federácie za pomoci Bieloruska na Ukrajinu som zhrozený a nerozumiem, prečo sa medzi sebou zabíjajú dva národy, o ktorých by sa donedávna dalo povedať, že boli bratské, a ktoré majú veľmi podobnú reč. Od prvého dňa tento [...]

Agentúra Bloomberg alebo o tom, ako sa vyrába vojna

06.02.2022

Ste vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Na stole vám pristane depeša „highly confidential“. Obsahuje krátku správu zo spravodajskej agentúry: „Rusko zaútočilo na Ukrajinu„. Minútu na to Vám volá americký konzul, že „prišiel čas“, „treba urýchlene konať, nepriateľ zahájil ofenzívu, je to informácia z dôveryhodného [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

pezincan

Ak sa vám páčia moje názory a stotožňujete sa s nimi, môžete ma sledovať aj na stránke www.facebook.com/EMikletic

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 33174x
Priemerná čítanosť článkov: 2765x

Autor blogu

Kategórie