Založ si blog

Protest proti americkým základniam: quo vadis, Slovensko?

Vážení priatelia a spoluobčania, dňa 15. januára prebehol v Bratislave protest proti prijatiu obrannej dohody s USA. Dav sa zhromažďoval na dvoch miestach, na námestí SNP a Hviezdoslavovom námestí. Účastníci z protestu na námestí SNP sa krátko po jeho zahájení presunuli na Hviezdoslavove námestie, kde sa spojili s druhou skupinou protestujúcich.

Protest prebiehal v pokojnej atmosfére. Celkovú účasť odhadujem približne na 500 – 600 protestujúcich. Niektorí občania si priniesli vlastnoručne vyrobené transparenty, ktorými dávali najavo svoje presvedčenia – jeden transparent znázorňoval symbol aliancie NATO v podobe hákového kríža, iný transparent zobrazoval prezidentku SR v amerických plavkách. V publiku sa vyskytol taktiež transparent s nadpisom „Yankee go home“ a množstvo drobnejších plagátikov, ktoré vyjadrovali nevôľu demonštrantov. V dave prevažovali vlajky Slovenskej republiky, ktorých bolo viac než desať. Sympatizanti ĽSNS mávali na proteste piatimi vlajkami. V dave vialo tiež niekoľko červených zástav Sovietskeho zväzu ako pripomienka toho, že nie všetci Slováci považujú bývalý komunistický režim za zločinný. Niektorí s nostalgiou spomínajú na našu červenú minulosť ako na spravodlivejší režim a systém, ktorý bude potrebné opätovne – samozrejme v modifikovanej podobe – nastoliť.

Na pódiu sa vystriedalo mnoho rečníkov, medzi inými Ján Čarnogurský st., Ján Slota ml., Milan Uhrík, Miroslav Radačovský, Jalal Suleiman, Marek Šoun, Peter Marček. Publikum si osobitne vypýtalo aj vystúpenie Štefana Harabina, ktorý bol prítomný v dave. Ten zdôraznil, že predmetná zmluva s USA v skutočnosti nemá žiadny obranný charakter, pretože armáde USA neukladá žiadnu povinnosť ochraňovať územie a životy občanov SR vo vojnovom stave. Jej účel je len čisto pragmatický: poskytnúť armáde USA operačný priestor pre realizáciu jej vlastných strategických záujmov. Spomedzi rečníkov nás zaujal prejav Miroslava Radačovského, ktorý mimoriadne pokojným spôsobom, s charizmou jemu vlastnou, poukázal na hodnoty priateľstva, lásky a rodiny a zamyslel sa nad tým, prečo USA neponúkajú pomocnú ruku našim občanom a neriešia ich každodenné starosti. Záujem USA renovovať náš vojenský potenciál tak vyznieva v časoch bezprecedentnej krízy mimoriadne cynicky, až priam sarkasticky. V závere svojho vystúpenia Radačovský navrhol, aby sme návrh takejto zmluvy roztrhali a vysypali do Dunaja. Potom sa však opravil a dodal, že ten návrh nestojí ani za to, aby sme si ním pošpinili našu posvätnú rieku. Veľmi vecný a strhujúci bol aj prejav Jalala Suleimana, ktorý na spôsob klasického rečníka vycibreným štýlom poukazoval na nespravodlivosť americkej zahraničnej politiky a jej globálny deštruktívny charakter. V závere svojho príspevku vyzval všetkých ľudí, nech sa nepozerajú na to či je niekto zelený, červený alebo biely, ale na to, za akú vec chcú spoločne bojovať.

Fakt, že na proteste sa zúčastnilo viacero rečníkov z protichodných politických subjektov, je vzhľadom na špecifickosť daného problému podľa mňa potrebné vnímať ústretovo. Všimol som si totiž, že verejnosť – laická, ako aj odborná – to vníma negatívne a vyčíta napríklad ľavičiarom, že sa spájajú s národnostne orientovanými politickými subjektmi a vystupujú spolu na jednom pódiu. Podľa mňa však prítomnosť komunistov, ako aj nacionalistov vyjadruje skôr zúfalý stav, v ktorom sa nachádza naša občianska spoločnosť a nevyhnutnú potrebu spájania všetkých síl v mene boja proti spoločnému nepriateľovi. Ľudia sa niekedy jednoducho musia preniesť cez vzájomné ideologické rozdiely a rozpory, aby zabránili ešte väčšiemu zlu a nebezpečenstvu. A prijatie tejto dohody predstavuje takéto nadradené zlo. Štefan Harabin to pomenoval veľmi jasne – Ruská federácia namieri svoje zbraňové systémy na naše územie a v prípade vypuknutia vojny nás bude považovať za nepriateľské územie a cieľ svojich preventívnych útokov. A to len preto, že sa našla hŕstka bezcharakterných a amorálnych indivíduí, ktoré predali tento národ za svoj vlastný blahobyt. Je veľmi smutné, že takéto indivíduá nám momentálne vládnu a dav na protestnom zhromaždení veľmi ostentatívne reflektoval túto skutočnosť. Pre pomenovanie „Prezidentský palác“ zľudovel názov „Kozí palác“ a pri vyslovení mena „Jaroslav Naď“ dav zlostne burácal „vlastizradca“.

Hoci sa na proteste 15. januára zúčastnilo veľmi málo ľudí, uvedomil som si, že ide len o začiatok. Budovanie občianskej jednoty predstavuje proces, ktorý má veľký potenciál, a ktorý bude rásť tým viac, čím viac sa bude blížiť prijatie a ratifikácia tejto potupnej, okupačnej dohody. Slovenská verejnosť sa začína zjednocovať proti hrozbe zvonku, začína si uvedomovať, že v hre je ich nezávislosť a sloboda. Ľudia stoja jeden vedľa druhého a vzájomne sa rešpektujú, nech sú ich názory akokoľvek odlišné a nesúmerateľné. Ak chceme byť v tomto boji úspešní, bude potrebné dosiahnuť nielen občiansku jednotu, ale najmä politickú jednotu, bez ktorej tá občianska nedokáže rásť. Preto apelujem na predstaviteľov politických strán, nech odložia svoje stranícke tričká, nech na chvíľu zabudnú na rôzne animozity a príkoria, ktoré si v minulosti navzájom spôsobili a ktoré si nedokážu odpustiť. V záujme nášho spoločného boja za národ si musia všetci politici, ktorí nepodľahli ideologickej korupcii, podať ruky, zahodiť veľké egá a ťahať za jeden povraz. Nepriateľ je zjednotený ako monolit, my sme roztrieštení a atomizovaní ako prasknuté zrkadlo. 500 – 600 ľudí rozhodne nestačí, budeme potrebovať 100 000.

Ak politici nevytvoria jednotnú platformu, nespoja sa na pódiu a nevystúpia jeden po druhom, proces unifikácie občianskej verejnosti nenastane a protesty nedocielia svoj efekt. A zostane iróniou histórie, že pri vražde jedného novinára vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí, ale pri otázke toho, či hnať národ do deštruktívneho vojnového konfliktu, v ktorom budú umierať možno tisíce, desaťtisíce, či státisíce, zostávajú ľudia pokojne sedieť doma a je im to jedno. Navrhujem preto, aby sa zorganizoval protest, na ktorom by vystúpili všetci predsedovia politických subjektov, ktoré odmietajú prítomnosť cudzích armád na území SR a jeden po druhom predniesli svoj prejav a zložili sľub, že budú bojovať za našu nezávislosť a slúžiť nášmu národnému záujmu.

 

 

Galéria:

 

 

Yanis Varoufakis: high-tech korupcia v EÚ

26.01.2023

Pred pár dňami uverejnilo hnutie Diem25 krátke video s Yanisom Varoufakisom, v ktorom sa vyjadruje k tzv. „high-tech“ korupcii, ktorej sa dopúšťajú najbohatšie štáty v EÚ. Varoufakis vyvracia bežnú predstavu o tom, že juh Európy tvoria skorumpované a lenivé štáty (tzv. PIGS: Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko), zatiaľ čo sever Európy tvoria [...]

Invázia Ruska na Ukrajinu – ľavicová perspektíva

27.02.2022

Vážení spoluobčania, priatelia a známi, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k udalostiam posledných dní na Ukrajine. Už od prvého dňa útoku Ruskej federácie za pomoci Bieloruska na Ukrajinu som zhrozený a nerozumiem, prečo sa medzi sebou zabíjajú dva národy, o ktorých by sa donedávna dalo povedať, že boli bratské, a ktoré majú veľmi podobnú reč. Od prvého dňa tento [...]

Agentúra Bloomberg alebo o tom, ako sa vyrába vojna

06.02.2022

Ste vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Na stole vám pristane depeša „highly confidential“. Obsahuje krátku správu zo spravodajskej agentúry: „Rusko zaútočilo na Ukrajinu„. Minútu na to Vám volá americký konzul, že „prišiel čas“, „treba urýchlene konať, nepriateľ zahájil ofenzívu, je to informácia z dôveryhodného [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

pezincan

Ak sa vám páčia moje názory a stotožňujete sa s nimi, môžete ma sledovať aj na stránke www.facebook.com/EMikletic

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 33155x
Priemerná čítanosť článkov: 2763x

Autor blogu

Kategórie